Een bewogen geschiedenis

Iemand moet de eerste zijn, en de geschiedenis laat zien dat de Hilverda’s vaak pionier waren in hun vak. Het familie-dna wordt gevormd door voortrekkers en wegbereiders in de bloemenhandel en plantveredeling en -vermeerdering.
1909 1923

Oprichting Hilverda & Co.

Jan Hilverda - 23 jaar oud - begint in 1909 een eenmans­zaak in bloemen­export in Aalsmeer onder de naam ‘Hilverda & Co.’ Grensverleggend is hij door als eerste Nederlandse handelaar snij­bloemen naar Rusland te brengen. Niet veel later volgen Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, Zwitser­land en Turkije.
Vrachtwagen
1909 1923 1930

Een geboren pionier

Hilverda & Co. is het eerste bedrijf dat in 1923 bloemen naar New York exporteert: in de koel­ruimte van cruiseschepen! Omdat Jan onafhankelijk wil zijn van kwekers, bouwt hij een rozen ­kwekerij van één hectare in omvang en geheel overdekt. Hiermee kan hij het hele jaar door een onder­scheidend assor­timent rozen kweken. Het wordt de grootste en modernste kwekerij van Aalsmeer.
Rozenkwekerij
1923 1930 1946

Een gevestigde naam

Jan Hilverda is ook maat­schappelijk zeer bevlogen. Hij richt het Witte Kruis-gebouw op in Aalsmeer en heeft diverse lokale bestuurs­functies. Tijdens de oorlogs­jaren komt de bloemen­export volledig stil te liggen. Jan overlijdt in 1941 aan een long­ontsteking, maar de naam ‘Hilverda’ is gevestigd. Na de oorlog is jongste zoon Jan Hilverda junior (dan 20 jaar oud) vastbesloten de bloemen­handel weer nieuw leven in te blazen. Hij legt het fundament van de moderne Hilverda Groep.
Export world wide
1930 1946 1970

Wederopbouw van een bloemenrijk

Als na de oorlog de kassen weer vol geplant kunnen worden, komen er geen rozen in, maar anjers. Anjers zijn in die tijd populair en al snel ontstaat er onder kwekers een grote vraag naar anjer­stekken. Jan junior besluit zich hierop te gaan richten. Daarmee voegt Hilverda & Co een nieuwe activiteit toe aan de bloemen­handel, namelijk plant­vermeerdering. En Hilverda zou Hilverda niet zijn, als ook dit niet profes­sioneel én vooruitstrevend aangepakt wordt. De kassen krijgen betonnen vloeren met gemetselde kweek­bakken om virusvrije anjer­stekken te produceren.
Stekken
1946 1970 1982

Naar het zuiden!

De wereld als achtertuin! Hilverda & Co besluit haar anjer­stekken te gaan produceren in zuidelijke streken, waar het klimaat vriende­lijker is en de dagen langer, en vestigt zich op Tenerife en in Portugal en Frankrijk. Uiteindelijk verplaatst zij als eerste Nederlandse bedrijf de stek­productie naar Kenia. Tegenwoordig worden de stekken ook in Colombia en India opgekweekt.
1970 1982 1998

Overname Florist De Kwakel

Een mooie nieuwe kleur wordt aan het boeket toegevoegd. Florist De Kwakel B.V. wordt overgenomen. Een jong en innovatief bedrijf dat gespecia­liseerd is in de veredeling en vermeerdering van gerbera. Ook hier bloeit de pioniers­geest: Florist De Kwakel start met de productie van jonge gerbera planten uit weefselkweek.
1982 1998 2008

Het Indiase avontuur

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 1998 zet Florist een nieuwe trend door als eerste in de branche de hele productie van gerbera planten naar India te verhuizen. Samen met lokale partner Kunmar Properties wordt de joint venture KF Bioplants opgericht: 10.000 m² geavan­ceerde laboratoria, 40.000 m² kassen en een jaarlijkse oogst van miljoenen planten.
1998 2008 2009

Aanwezig in meer dan 70 landen

De vermeerderingstak van Hilverda is een van de eerste die fuseert met een branchegenoot. Met P. Kooij vormt het vanaf 2008 HilverdaKooij B.V. Samen sterker verder, is het motto. De combinatie biedt een breed en kleurrijk assortiment anjers, trosanjers, potanjers, alstroemeria en pot­alstroemeria en expor­teert naar meer dan zeventig landen wereldwijd.
2008 2009 2020

Koninklijke onderscheiding

V.L.N.R.: Peter Eveleens, Jan Hilverda, Pieter Litjens (burgemeester Aalsmeer), Jan Eveleens
De Hilverda Groep, de holding­maatschappij waaronder HilverdaKooij, Florist, KF Bioplants, Hilverda De Boer en andere deel­nemingen vallen, viert haar honderd­jarig bestaan. Tijdens het jubileumfeest ontvangen wij uit handen van de Burge­meester van Aalsmeer het Konin­klijk Predicaat. Daarmee wordt een voorlopige kroon gezet op het ondernemer­schap van onze bedrijvengroep.
2009 2020

Een prachtig nieuw hoofdkantoor

HilverdaKooij en Florist Holland fuseren tot HilverdaFlorist B.V., een internationaal toon­aangevend veredelings- en vermeerderings­bedrijf en het kloppend hart van Koninklijke Hilverda Groep. HilverdaFlorist is vanaf april 2020 gevestigd in een prachtig nieuw hoofd­kantoor in De Kwakel.